Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2012 07:22 - Голяма мечка - Ursa Major - Съзвездие в Северното небесно полукълбо
Автор: eliptica Категория: Забавление   
Прочетен: 13620 Коментари: 0 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Голямата мечка е околополюсно съзвездие и по всяко време се наблюдава над хоризонта. Но най-високо е над него и най-добре се вижда през пролетните и летните нощи. Заобиколено е от съзвездията Воловар, Ловджийски кучета, Лъвче, Рис и Малката мечка.

image


В ясна и безлунна нощ в съзвездието Голямата мечка с просто око могат да се видят 125 звезди, но само 20 от тях са по-ярки от 4-та звездна величина. Най-ярките звезди са 7 и те именно образуват познатата на всеки характерна фигура на това съзвездие: черпак с дълга извита дръжка. Нужно е обаче голямо усилие на въображението, за да се види в тази фигура огромна мечка, каквато се рисува в старинните звездни карти и атласи. Звездите Дубхе и Мерак са показалци - въображаемата линия, прекарана през тях, сочи към Полярната звезда.

От Гърция съзвездието Голямата мечка се вижда ниско над северната страна на хоризонта. Според представите на древните гърци в най-северната част на Земята живеели само мечки. Затова в северната страна на небосвода са поставени съзвездията Голямата мечка и Малката мечка.

Предпоследната звезда от опашката на Голямата мечка се нарича Мицар (2m). На около 12 ъглови минути над нея се вижда Алкор – слаба звездичка от 5m. Имената на тези звезди са дадени от арабите и означават съответно кон и ездач. По тези звезди арабите проверявали зрението си: който вижда звездата Алкор, значи има напълно нормално зрение. Алкор е само видимо близо до Мицар. В пространството тя е 17000 пъти по-далеч от нея в сравнение с разстоянието от Земята до Слънцето. Все пак разстоянието от Алкор до Мицар е 16 пъти по-малко от разстоянието между Слънцето и най-близката звезда Алфа от Кентавър. Изхождайки от това, някои астрономи считат Мицар и Алкор за една физически двойна звезда.

Поради своята отдалеченост от Млечният път, в съзвездието Голямата мечка се наблюдават голям брой галактики. Една от най-ярките е прочутата М81. М81 е член на купа галактики, намиращ се в съзвездието Голямата мечка, който отстои от нас на около 2.3 мпс - това е най-близкият до Местната група куп галактики. Много близо до М81 се намира най-ярката видима от нашите географски ширини неправилна галактика М82, която също е член на този куп галактики. В ясна нощ, дори в 60-мм телескоп, М82 се вижда като малко продълговато размито петно, заедно с по-ярката М81. В 11-см телескоп може да се различат детайли от неправилната й структура.Друга галактика е М101. Това е труден за намиране обект с магнитуд 8.2m, поради нейните големи размери и начина, по който е обърната към нас. Вижда се в 60-мм телескоп като размито и бледо петно. Близо до Мерак се намира планетарната мъглявина М97 - Сова. За да се види нейният пръстен е необходим телескоп с диаметър поне 80 мм. Централната звезда в М97 е от 14m и се вижда едва в 14-см телескоп. Северозападно от М97 се намира галактиката М108. Близо до звездата Фекда се намира спиралната галактика М109. Подобно на М108, и тя е трудна за наблюдения с малки инструменти. Други обекти в това съзвездие са спиралната галактика NGC 3953, близо до М109, която също се вижда в детайли с по-голям телескоп.

Според легендите владетелят на Небето и Земята, гръмовержецът Зевс, тайно от ревнивата си съпруга, богинята Хера, посещавал прочутата по целия свят със своята красота и прелест Калисто - дъщеря на цар Ликаон. От Зевс тя родила син Аркас, който бързо израснал и станал отличен ловец. Когато Хера научила за любовта между Зевс и Калисто, изпаднала в ярост и превърнала Калисто в безобразна мечка. Когато Аркас се прибрал и видял мечката у тях, незнаейки, че това е собствената му майка, той опънал лъка... Но Зевс не допуснал Аркас, макар и неволно, да извърши такова тежко престъпление. Тъкмо да полети стрелата от лъка на Аркас, Зевс хванал мечката за опашката и бързо я понесъл на небето, където я оставил да блести като красивото съзвездие Голямата мечка. Но докато Зевс носел мечката, от тежестта й опашката й се удължила. Затова на небето Голямата мечка има толкова дълга и извита опашка. Зевс отнесъл и прислужницата на Калисто на небето и я оставил там като неголямо, красиво съзвездие Малката мечка. Зевс не оставил на Земята и Аркас. Той отнесъл него на небето и го превърнал в съзвездието Воловар.

Воловарят е обречен да пази навеки своята майка – Голямата мечка. Затова той здраво държи синджирите на Ловджийските кучета, които, настръхнали от ярост, са готови да се нахвърлят и разкъсат Голямата мечка. 

image




Гласувай:
27



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eliptica
Категория: Видео
Прочетен: 400938
Постинги: 51
Коментари: 47
Гласове: 1335
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031