Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 18:04 - Мъглявини . Звездни купове
Автор: eliptica Категория: Забавление   
Прочетен: 4248 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мъглявината е понятие, използвано преди в астрономията за означаване на обектите извън слънчевата система , които се виждат като ярки или тъмни замъглени области от небето, за разлика от ясните форми на звездите. Тази дефиниция, възприета по времето, когато тези отдалечени обекти не са били изучени в детайли, за съжаление включва два изключително различни класа от обекти: извънгалактичните мъглявини, сега наричани галактики, които са огромни струпвания на звезди и газ; и галактичните мъглявини, които са съставени от междузвездния газ и прах вътре в галактиката. Днес терминът мъглявина се използва основно за означаване на газовите облаци от междузвездната среда.

Съществуват различни типове мъглявини: емисионните са тези, в които газът свети със собствена светлина (обикновено червена) в резултат на радиацията от горещите звезди в мъглявината. Други мъглявини отразяват светлината на звездите около тях и се наричат отражателни, светещи със синкав цвят. Има и мъглявини, които са непрозрачни за светлината, и затова се наричат тъмни. Ярки мъглявини в северното небесно полукълбо са NGC 7000 (Мъглявината Северна Америка); M42 (Голямата мъглявина в Орион); М8 (Lagoon); М17 (Мъглявината Омега) и М20 (Мъглявината Трифида). Всички тези обекти са видими с просто око при добри атмосферни условия.

image


Звездни купове
Група от десетки до стотици хиляди звезди, които са физически близко една до друга, задържани от взаимната си гравитация и с предполагаем общ произход. Различават се два вида купове - разсеяни и сферични.

Сферичните звездни купове са гравитационно свързана концентрация от приблизително десет хиляди до милион звезди. Те образуват халото на Млечния път или на други галактики със значителна концентрация близо до галактичния център. Спектроскопичните изследвания на сферичните купове показва, че в тях тежките елементи са по-малко в сравнение със звездите от типа на Слънцето, които се формират в дисковете на галактиките. Това съвпада с предположението, че тези купове са формирани от първоначалното вещество в Галактиката в нейната ранна възраст. По този начин сферичните купове се считат за най-старите. Според съвременните оценки тяхната възраст е над 12 милиарда години.

image

Разсеяните звездни купове са физически свързани групи от звезди, задържани заедно от взаимното гравитационно привличане и обикновено без точно определена геометрична форма. Счита се, че произлизат от големите космически облаци от газ и прах в Млечния път и продължават да орбитират през диска на галактиката. Повечето разсеяни звездни купове имат къс живот. По време на тяхното орбитиране около галактиката, някои от техните членове се откъсват от купа. Затова и средното време на съществуване на разсеяните купове се определя за около 100 милиона години, много малко от тях могат да "навършат" до милиард години. 

image



Източник : Астрономически речник 




Гласувай:
12



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eliptica
Категория: Видео
Прочетен: 400906
Постинги: 51
Коментари: 47
Гласове: 1335
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031