Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2012 20:28 - Галактики-джуджета: градивните елементи на големите галактики
Автор: eliptica Категория: Забавление   
Прочетен: 2274 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нови изображения от телескопа „Хъбъл” на галактиките в галактическия куп, наречен „Компактна група Хиксън 31”, разкриват четири галактики-джуджета в началото на постепенното им сливане. Според учените съществува голяма вероятност впоследствие тези галактики да образуват една голяма елиптична галактика.
В галерията на НАСА „Изображение на деня” може да се прочете следното: „Милиони звезди ще се формират и ще експлодират и хиляди небули ще се образуват и разсеят преди прахът да се уталожи, и окончателната галактика да се появи след около един милиард години”.

Тези нови изображения предоставят на учените възможност да изследват от нова перспектива това, което се смята за обичайно явление през годините на образуване на Вселената, когато големи галактики са били създавани от по-малки.

Любопитен аспект от това настоящо явление е, че обикновено тези процеси на сливане са възниквали преди милиарди години и така би трябвало да бъдат наблюдавани на милиарди светлинни години разстояние. Но независимо от това, тези галактики са отдалечени едва на 166 млн. светлинни години, което показва, че процесът е отнел доста време.

„Открихме най-старите звезди в няколко древни глобуларни звездни купове, датиращи отпреди 10 млрд. години. Следователно знаем, че системата е съществувала известно време”, заяви д-р Сара Галахар от Университета на Западно Онтарио в Канада в съобщение до медиите.

Откритието прави явлението още по-интересно, защото древността на галактическата система означава, че поради неизвестна причина процесът на сливане е бил отложен с милиарди години в сравнение с другите галактики на същата възраст. „Това е изключително рядък локален пример за това, което според нас е било доста обичайно явление в далечната Вселена”, добави тя.

Астрономи от НАСА също така установиха, че галактическата група е пет пъти по-богата на водороден газ (съставният компонент на звездите) от нашия Млечен път. Те откриха и изобилни струпвания на нови звездни купове, както и региони с голям брой новообразуващи се звезди.

Най-ярките звездни купове, съдържащи минимум 100 000 звезди на звезден куп, са на по-малко от 10 млн. години (което означава, че това са млади звезди) и абсорбират големи количества водород. По-нататъшни проучвания на „Хъбъл” обаче разкриват, че много малка част от този газ е използвана, което е още едно доказателство за факта, че тези образи съответстват на неотдавнашно събитие.

Екипът на „Хъбъл” определи също, че тези галактики преминават през последните етапи на едно галактическо обединение и че накрая те ще образуват една голяма елиптична галактика. „Това е ясен пример за група галактики по пътя им към сливане, защото има толкова много газ, че той ще разбърка всичко – поясни Галахар. – Техните скорости, измерени от предишни проучвания, показват, че те се движат много бавно една спрямо друга, едва с 60 km/sec. Така че е трудно да си представим, че тази система няма да се завърти като една цялостна елиптична галактика след милиард години.”

Друг индикатор за предстоящото галактическо сливане е близостта на галактиките една спрямо друга. „Четирите малки галактики са изключително близо една до друга, на по-малко от 75 000 светлинни години разстояние – бихме могли да поберем всички тях в нашия Млечен път”, заяви д-р Пат Дюрел, член от екипа на д-р Галахар.

Все още е голям въпрос как да бъдат разглеждани тези галактики, при все че са толкова стари и толкова дълго във взаимодействие една с друга. По думите на д-р Галахар вероятно защото тази специфична система се намира в регион на Вселената с понижена плътност, на тези галактики може да им е отнело милиарди години по-дълго, за да се приближат една към друга, отколкото на галактиките в по-плътни области.



image






Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eliptica
Категория: Видео
Прочетен: 401304
Постинги: 51
Коментари: 47
Гласове: 1335
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930