Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2012 09:12 - Астрономически речник - 3
Автор: eliptica Категория: Забавление   
Прочетен: 4428 Коментари: 0 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Доплеров ефект - Промяна в наблюдаваните дължини на вълните на светлината.

Доплеров ефект е промяната в наблюдаваните дължини на вълните на светлината, която се получава, когато източникът се движи към или обратно спрямо наблюдателя. Ако източникът е неподвижен спрямо наблюдателя, честотата на изследваните дължини на вълните е същата, както излъчената. Ако източникът се отдалечава, до наблюдателя ще достигат по-малко вълнови пикове за секунда (честотата се е понижила) и наблюдаваните дължини на вълните ще се удължат. Обратно, ако източникът се приближава, честотата се увеличава, а дължината на вълната се намалява, т.е., светлинните вълни се "разтягат", ако източникът се отдалечава и се "свиват", ако се приближава.
При разтягане на вълната става изместване към червения край на спектъра (червено отместване), а при свиване на вълната става изместване към синия край на спектъра (синьо отместване). 

image

Елонгация - Ъгълът, заключен между Слънцето, Земята и друго космическо тяло.
Ъгълът, заключен между Слънцето, Земята и друго тяло (планета или Луната), т.е., ъгълът Слънце-Земя-планета. За вътрешните планети на Слънчевата система (Меркурий и Венера), елонгацията е ограничена. Максималната елонгация за Меркурий е между 18 и 28 градуса, а при Венера достига 45-47 градуса. Елонгация е възможна и за външните планети – при тях елонгация от 90 градуса се нарича квадратура, а 0 или 180 градуса се нарича опозиция.

image

Гама-лъчи - Електромагнитна радиация с много висока енергия.
Гама-лъчите са електромагнитна радиация с много малка дължина на вълната и много висока енергия. Обикновено те достигат до нас като фотони с енергия над 100 keV. В електромагнитния спектър те се намират след рентгеновите лъчи. Радиоактивните материали могат да излъчват гама-лъчи. Те проникват дълбоко в живите тъкани и могат да предизвикат рак. Подобно на светлината, и гама-лъчите са съставени от фотони, но при гама-лъчите тези фотони имат изключително голяма енергия. За тяхното детектиране се използва влиянието им върху материята.

image

Инфрачервена светлина - Невидима за човешкото око светлина.
Инфрачервената светлина е електромагнитно лъчение, невидимо за човешкото око. Тя заема областта между микровълните и видимата светлина в електромагнитния спектър. Самото име инфрачервена означава, че тази област от лъчения се намира преди видимата червена светлина в електромагнитния спектър и обхваща дължини на вълната от 750 nm до 1 mm. Протоните на инфрачервените лъчи са по-малко енергични от протоните във видимата светлина. Инфрачервената светлина се излъчва там, където има отделяне на топлина. Всяко тяло, което има някаква температура, дори и ледено студените тела, излъчват в инфрачервения диапазон. Ако някое тяло няма достатъчно висока температура, за да излъчва видима светлина, то ще излъчва най-голяма част от енергията си като инфрачервени лъчи. Колкото е по-горещо тялото, толкова по-силно ще бъде инфрачервеното лъчение.

Човек не може да вижда инфрачервената светлина, но има видове змии, които използват тези лъчи, за да „виждат” топлокръвните животни при липсата на видима светлина.

Инфрачервените лъчи се използват за различни цели – за локализиране на военни цели, за нощни наблюдения, за дистанционно измерване на температура, дистанционно управление на уреди в бита, комуникация. В астрономията тези лъчи позволяват да се „надникне” отвъд праховите региони в космоса, които спират видимата светлина и ни пречат директно да наблюдаваме далечните обекти и такива, които не излъчват видима светлина.



Ултравиолетова светлина - Невидима за човешкото око синя светлина.
Синя светлина, която е невидима за човешкото око. Ултравиолетовата светлина заема област от електромагнитния диапазон между видимата светлина и рентгеновите лъчи (Х-лъчи). Протоните на ултравиолетовата светлина имат много по-голям заряд от протоните на видимата светлина.


Източник : Астрономически речник








Гласувай:
18



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eliptica
Категория: Видео
Прочетен: 402024
Постинги: 51
Коментари: 47
Гласове: 1335
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930