Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 22:40 - Квазари . Кваркови звезди
Автор: eliptica Категория: Забавление   
Прочетен: 5668 Коментари: 0 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Квазар - Космически обект, излъчващ огромно количество енергия

Много астрономи вярват, че квазарите са най-отдалечените обекти във Вселената. Квазарите излъчват огромно количество енергия - те могат да бъдат няколко милиарда пъти по-ярки от Слънцето. Счита се, те източникът на тяхната енергия са масивни черни дупки в центъра на галактиките, където са разположени самите квазари. Понеже тяхната яркост е много голяма, те закриват светлината на останалите звезди в същата галактика.

Въпреки своята огромна яркост, квазарите не се виждат с просто око заради огромното разстояние, което ни дели от тях. Енергията на квазарите пътува милиарди години, докато достигне атмосферата на Земята. По тази причина, изучаването на квазарите може да даде на астрономите информация за ранното състояние на Вселената.

image

От 1960 година квазарите са познати като "радио-звезди", понеже методът за откриването на първия квазар е базиран на съвпадението между силния радиоизточник и оптическия източник. Откакто всеки радиоизточник е асоцииран със звезда, се приема, че квазарът е далечен обект в галактика и се нарича радио-звезда.

Квазарът е далечен звездообразен източник на енергия в Космоса най-вече в ултравиолетовия вълнов диапазон. Някои от тези обекти излъчват радиация, включително радиовълни и Х-лъчи. Самата дума квазар произлиза от Quasi-Stellar Object (квази-звезден обект - quasar).

image


Кваркови звезди - Звезди с особено състояние на веществото


image

Кварковите звезди са особен тип звезди, в които веществото е в странно кварково състояние. Те са краен стадий в развитието на звездите и представляват обекти, поддържани от противопоставянето на гравитационния колапс, но не от обичайното термично налягане в нормалните звезди, а от налягане, наречено изродено. При положение, че такива звезди съществуват, по размер и плътност те са нещо средно между неутронна звезда и черна дупка. Кварковите звезди би трябвало да бъдат по-компактни и по-хладни от неутронните звезди, а някои може и да са ултракомпактни – дотолкова, че дори светлината да се движи по орбита около тях.

image

image

Източник : астрономически речник 



Гласувай:
16



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eliptica
Категория: Видео
Прочетен: 400912
Постинги: 51
Коментари: 47
Гласове: 1335
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031