Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2012 09:53 - Астрономически речник - 1
Автор: eliptica Категория: Забавление   
Прочетен: 5765 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Атмосфера - Газовата обвивка, обгръщаща небесните тела.
Атмосферата е газовата обвивка, обгръщаща небесните тела. Нейните характеристики зависят от размера, масата, температурата, скоростта на въртене и химическия състав на даденото небесно тяло. Атмосферата на Земята е образувана от смес от газове и се нарича въздух. Нейните основни съставки – азот и кислород са в отношение приблизително 4:1. Науката, изучаваща атмосферата, се нарича метеорология и нейната цел е определяне на времето и неговото влияние върху човека.

image
Биосфера - Зоната, в която съществува живота на Земята
Биосферата е зоната, в която съществува живота и съдържа всички живи организми на Земята. Това е обвивката от газ, вода и земя, където се развива живота и която го поддържа. Важно е да се запомни, че живота не се развива само заради физическите условия на Земята. Условията, които поддържат живота, се променят с течение на живота. Те помагат за нашето еволюиране, което от своя страна променя и тях. Целият живот се развива благодарение на енергията, а цялата енергия идва от Слънцето, която временно може да се съхранява в нас или в храната ни. Част от енергията се усвоява директно (напр. Фотосинтезата при растенията), а друга част се приема индиректно (напр. при приемане на храна). Енергията позволява да се поддържа почти постоянна температура, където ние да се развиваме. Ето защо малки промени в количеството на енергията, която получаваме от Слънцето, може да доведе до големи промени в биосферата на Земята. Ето защо промяната на температурата на Земята дори с няколко градуса би довела до измирането на много живи организми.
image
Астрономическа единица - AU - единица за измерване на разстояния, равна на разстоянието от Земята до Слънцето.
Astronomy unit (AU) e единица, използвана в астрономията, за измерване на разстояния. 1 AU е разстоянието от Слънцето до Земята - 149 597 870 километра.
image

Светлинна година - Разстоянието, което изминава светлината за една година.

    Разстоянието, което изминава светлината (със скорост 300 000 км/секунда) за една година. Една светлинна година е еквивалентна на 9.46053x1012 километра, 5 880 000 000 000 мили или 63.240 AU. 3.6 светлинни години се равняват на един парсек (пс, ps). Разстоянието от Слънцето до Земята светлината изминава за 8 мин.
image
Гравитация - Силата, която привлича всички обекти във Вселената.
Гравитацията е силата, която привлича всички обекти във Вселената. Тя има няколко основни характеристики, които я отличават от останалите основни взаимодействия на материята. Първо, гравитацията е глобална, въздействаща върху всички форми на материята и енергията, докато другите сили въздействат директно върху определени части от материята. Електромагнитните сили, например, въздействат единствено върху електрически заредените частици. Второ, гравитацията винаги оказва своето влияние върху материята, заради нейното взаимодействие с масата и енергията, които винаги са положителни. В електромагнетизма, от друга страна, зарядите могат да се привличат и отблъскват. Трето, гравитацията е широкообхватно взаимодействие. Във Вселената няма място без гравитация – нивото й спада до много ниски стойности, но никога не е нула. Четвърто, гравитацията е най-слабата от четирите основни сили. Тя има незначителен ефект върху елементарните частици. Но тъй-като тя взаимодейства със съществуващата материята, се явява доминиращата сила във Вселената.

Източник: Астрономически речник




Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eliptica
Категория: Видео
Прочетен: 401312
Постинги: 51
Коментари: 47
Гласове: 1335
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930